Translate

2014. március 26., szerda

Drezdai tányér velem...

   
 Ez  a blokk sokkal látványosabb, mint bonyolult,  és rengeteg variációt ki lehet találni vele kapcsolatban. Lehet minden szirom más és más, lehet csak két színből, és ha van otthon maradék blokk, azokat is fel lehet használni, mint ahogy a bemutató darabon én is ezt tettem.
     Ha csak egy darab készül, rá lehet dolgozni díszpárnára, vagy asztalközépre, de lehet egész takarót is varrni ilyen blokkokból. Ahogy én tapasztaltam , mint az összes többi technikának ennek is a pontosság a sarokköve, ezen áll vagy bukik a siker.  Na uccu kezdjünk neki!
A sablonok segítségével készítsünk  12 db szirmot, és egy kör alakút a közepére.
Ez utóbbit felhasználás előtt érdemes apró öltésekkel a varrásszélesség mentén körbevarrni,ennek a varrásnak a segítségével a sablonra ráhúzni - ha a szálat meghúzzátok, a varrás szép egyenletesen beráncolja a kör szélét, így a sablont a varrásszélesség mögé bújtatva, tökéletesen formára lehet vasalni.
   A szirmokat  hossztengelyük  mentén félbe hajtjuk, majd a szélesebbik oldalt, színt színre hajtva összevarrjuk,
ha kész kifordítás előtt, a végén a  csücsköt kicsippentjük - a varrásra vigyázva.
Ha kifordítás után a csücsökbe egy derékszögű kartont csúsztatunk,azonnal a helyére igazodik a varrás, amit a kartonnal  együtt meg is vasalhatunk.
  Az így előkészített szirmokat előbb hármasával kell összevarrni,
 vasalni, majd a kapott négy blokkból kettőt -kettőt összevarrva elkészül két fél virágunk.
Újra a vasalás következik, majd az utolsó varrással egyesítjük a két felet. Na most megint vasalunk - nincs morgás, ez nem egy zsabós ing, csak egy kistányér :)
  Kész is vagyunk, már lehet is  kitalálni, hogy mit fog díszíteni,esetleg kiszámolni, hány szirom egy takaró.
A következő lépésben szépen felvarrjuk az alapra, ha még van energiátok, akár egy kis hímzéssel, gyöngyözéssel, bármivel ami illik hozzá fel is lehet díszíteni. Így lesz belőle bolond drezdai.
Aki a szabad gépi tűzéssel incselkedik, minden szirmot más mintával tűzve gyakorolhat rajta egy jót. Ha a munka elkészült, és még egy öltés sem esett rajta kézzel, a szegést érdemes apró kézi öltéssel rögzíteni a hátoldalon.
Sokkal szebb lesz, és  megérdemli azt a kis luxust.










Nincsenek megjegyzések: