Translate

2014. március 12., szerda

Foltrátét






    Az előző heti megtanultakra építve jön a következő lecke, de előbb  nézzük mi mindent tudunk hasznosítani az egyébként kukára ítélt hétköznapi tárgyainkból, kis energiaráfordítással sok pénzt megspórolva.
    A rongyzsákba száműzötteket nézzük csak át alaposan, mielőtt elajándékoznánk, vagy ami a legrosszabb kidobnánk.Amit biztos használni tudunk, azok az ágyneműk, pamut pólók, farmerok, egyéb természetes anyagból készült ruhaneműk.
Az ágyneműket mosás után érdemes szétszedni, a varrásokat és a gomboláspántot egyszerűen levágva az oldaláról és a végéről. Azt a részt, ahol varrva volt, úgysem lehet használni. Én ilyenkor csak becsípem az ollóval az anyagot, ennek a csípésnek a segítségével aztán végigrepesztem egész hosszában azt. (kizárólag vászonnál alkalmazható) mivel a szövés mentén szálirányban szakad, így lesz azonnal egyenes is a széle. Miközben vasalod , kiderül hol lukas, kopott, foltos, ezeket a részeket azonnal vágd ki, és tedd külön, nehogy véletlenül bele kerüljenek az azonnal szabható darabok közé. Ezeket akár be is festhetjük még ha mintásak is, teljesen újjá varázsolva így  őket.
(Ha méterárúban vásároltok, kérdezzétek meg, hogy szálirányban vágják-e az anyagot, ha nem inkább vegyetek 10 centivel többet, hogy a leegyenesítés után is meglegyen a kívánt mennyiség. A leeső darabok még jók lehetnek rátétnek, apróbb alkatrészeknek.)
    A gombokat le kell vágni, cipzárakat, ha nem foghíjas ki lehet menteni.Ez egy olyan munka, amit akár tévézés közben is el lehet végezni, így hasznossá téve ezt az időt is. Én a kézi varrásokat is erre az időszakra szoktam félretenni,hisz annyi dolognak kell beférni egy napba...
    A pólókról is a varrásokat kell levágni, amennyiben szeretnénk újrahasznosítani. Csíkokra felszabdalva lehet belőlük subaszőnyegszerű kilépőt készíteni fürdőbe, vagy gyerekszobába a színes elejéből pedig takarót lehet összeállítani azoknak, akik nem tudnak megválni  kedvenceiktől.A pólókat nem szaggatjuk,mert nem kiszámítható a hasadás iránya.
    A farmernadrágokat is úgy kell szétszedni, hogy a hasznosítható részeket rendeltetés szerűen válogatva tudjuk tárolni.Varrásokat levágva a legnagyobb felületet a két szár adja. A zsebeket nem érdemes bontani, inkább varrásszélességet hagyva vágjuk körbe, majd ha fel akarjuk használni kiderül hogy ebben a formában, vagy bontva lesz szükség rájuk.Aki táskát szeretne gyártani, a legegyszerűbb módja, ha az elejét és a hátát egyben hagyva mini szoknya szerűen levágja,a későbbi feldolgozáshoz.Van aki a levágott varratokat hasznosítja újra, ezt mindenki maga dönti el, hogy mit fog feldolgozni, mit érdemes eltenni, megőrizni.A szétbontott, mosott darabokat aztán szín szerint csoportosítva, máris értékes tartós alapanyaghoz jutottunk.
    A férfiingeket, pamut blúzokat ugyancsak a varrásokat, szűkítőket, gombolásokat levágva, mosva ,vasalva tudjuk használhatóvá tenni.
    Polár pulóverek sálak nagyon megfelelnek a gyakorló darabok közbéléseként használva.Én nem vagyok híve a rongyok halomban való tárolásának, inkább az elején alakítsunk ki egyfajta rutint a betároláshoz,  minthogy minden munkánkat végeláthatatlan turkálással kelljen kezdeni.Az ihlet is hamarabb jön, ha látjuk, mink van.
Előbb utóbb mindenkinél kialakul, melyik a foltvarrásnak az az ága ami a legkedvesebb lelkének, érdemes célirányosan gyűjteni, a lehető legkisebb helyet foglalva. Életvitelszerűen kell beilleszteni az életünkbe, így időt teremtve rá. Ha a válogatást követően azonnal , szabásra kész állapotban tesszük el az anyagainkat, sosem lep el a rongyhalom. Egy-egy szappant is érdemes közéjük dugdosni, hogy illatosan kellessék magukat,varrásra csábítva..
   Gondolatébresztő linkek: APLIKÁCIÓ : http://www.pinterest.com/search/pins/?q=aplikations
                                          MUNKAMENET: http://www.pinterest.com/pin/142637513170396526/
                                          MINTÁK: http://www.pinterest.com/vividentelles/patterns/
Mivel én nagyon fontosnak tartom azt, hogy a kézimunkájába mindenki belevarrja a saját egyéniségét is, úgy gondoltam nem hegyezem ki ezt a feladatot egy konkrét mintára, inkább Rátok bízom a választást.Összegyűjtöttem a linkeket, amire hirtelen szükség lehet, írok egy munkamenetet, amit követve el tudja készíteni bárki azt amit választott. Így nem egy mintát fogtok unásig ismételni, hanem megtanuljátok az applikáció folyamatát.
     Természetesen a legegyszerűbbel  kezdem, a nehezebbek felé haladva, így megint mindenki maga választhat, merre megy.Gyakorlottságtól függően a foltrátétet használhatjuk ruhákra díszként, gyerekruhára a felmerülő sérülések takarására, apróbb ajándékokra ,képeslapokra, dobozokra, táskákra, faliképre, takaróra.Se vége se hossza, megint lehet választani.

Amire szükség lehet.

Kisebb, hegyes olló
Csipesz
Átlátszó fólia
Alkoholos vékony filc
Sütőpapír
Vékony karton
Textilragasztó stift
Kétoldalas ragasztó háló
Több kisebb textildarab

-Válasszunk egy mintát magunknak, amit kellő nagyságban kinyomtatunk ( elsőre egyszerűbbet! )
-A kinyomtatott mintán számozzuk be a részeket, ha szükséges jelöljünk illesztési pontokat is
   ( az illesztési pont azért szükséges,hogy amikor  a részeket egymás mellé tesszük, véletlen se csússzunk el, így az illesztéseknél összerakva , biztos az a minta jön ki, amibe belekezdtünk, nem torzul el pontatlanságok miatt.)  pld: egy kedves mesefigurán ha nem pont a helyükre kerülnek a részek, akár felismerhetetlenné is válhat a minta
-A nyomtatott papírt ne vágjuk szét, hagyjuk meg  "térképnek" készítsünk egy másolatot amit aztán újból beszámozva részeire vagdalhatunk./ a térképbe  a színeket is beírhatjuk, hogy tudjuk melyik anyagból lesz. Én a kiválasztott anyagokat betűvel megjelölöm, így a betű az anyagot, a szám a folt helyét jelzi majd a z apró részeken/
-Amennyiben a minta sok részből áll, érdemes bevetnünk az átlátszó fóliás trükköt.
A fóliára ugyancsak átmásoljuk a mintát, a fóliát fogjuk rátenni az alapra, és csipesszel szépen aládugdossuk az apró részeket, így minden a helyére kerül.Ha kész, óvatosan leemeljük a fóliát és sütőpapíron keresztül átvasalva rögzítjük a ragasztást.

-Ha nem ragasztós vászonnal dolgozunk, akkor alaposan keményítsünk szabás előtt, így jobb tartásuk lesz az anyagoknak, amikor a kartonpapíros sablonra vasaljuk az oldalát, így megformázva azokat.
-Formázás után, vagy felvasaljuk, esetleg ideiglenesen rögzítsük pár öltéssel a helyükre a darabokat ( esetleg itt használhatjuk a ragasztóstiftet )
-Következő lépésben varrógéppel sűrű cikk-cakkal (szatén öltés) vagy apró pelenkaöltéssel , esetleg láthatatlan kézi öltésekkel varrjuk a helyükre az előkészített alkatrészeket.
-Ha a mintán belül is van rögzíteni való rész (arcon a szemek, vagy virág közepe, esetleg egy méhecske a közepén, azt akár ragasztó stifttel is feltehetjük az alatta lévő rétegre,. majd belülről kifelé haladva tűzzük a ráncosodást elkerülendő)
- A kész motívum tovább díszíthető hímzéssel, gyönggyel , gombokkal- ízlés szerint.


Húsvét közeledtével készíthettek  rátéttel díszített ajándék szütyőt, képeslapot, vagy tányéralátétet is.
Régi, már meglévő terítők sarkait is megdíszíthetjük, felújíthatjuk ezzel a technikával. Kezdetnek az is jó lehet, ha minden családtagnak megjelöljük a törölközőjét a neve kezdőbetűivel.
   Bármelyik technikát választjátok is, ne felejtsétek el a kézimunka úgy az igazi, ha legalább egy fázisa tényleg kézzel történik :)

Nincsenek megjegyzések: