Translate

2014. március 5., szerda

Kézi öltések

 Mielőtt varrni kezdünk, érdemes pár szót ejteni a szükséges hozzávalókról, mint a  tű és a cérna. Ha szándékaink komolyak, és mért ne lennének azok, semmiképp ne dolgozzunk noname, olcsó boltban fillérekért megvehető eszközökkel. Az ilyen cérnák attól olcsók, hogy kikészítésükre kevesebb gondot fordított a gyártó, vagy eleve a selejtet  nyomják el az ilyen helyeken kapható kis varró készletekben. A selejt cérna nem egyenletes, könnyen szakad, csomózódik. A tűre is érvényes a gondos beszerzés szabálya, hisz ha gagyi a tű akkor tompa lehet a hegye, vastag testhez befűzhetetlen lyuk társul, vagy sorjás a befűző lyuk belseje, tehát roncsolja  a cérnát, vagy egyszerűen beletörik a munkába, ami veszélyes is lehet a kezünk épségére nézve.Az úti varró készleteket csak gyorssegélyre használjuk !
  Az a biztos, ha ezeket rövidáru üzletben vesszük, ahol a cérnákon rajta van a gyártó neve, az összetétel, és az, hogy hány méter van rajta.A tűt vehetitek darabra is, így könnyebb kiválasztani azt a fajtát, ami a legjobban kézre áll. Én leginkább a vékony tűket szeretem, igaz idővel elhajlanak,de nagyon szépen lehet varrni velük.
Tűből is cérnából is rengeteg fajta van, kiválasztáskor azt kell figyelembe venni, milyen alapanyaggal és milyen technikával fogunk dolgozni.
 Akit ez bővebben érdekel itt a tűkről :     http://textilorszag.hu/varras-alapok/varrogeptuk-fajtai-es-hasznalatuk
Itt pedig a cérnákról :   http://www.hunpatch.com/ezmegaz/ezmegaz_kellekek/ezmegaz_kellek_cernak.htm
olvashat.
A gyakorlást a legcélszerűbb egy darab vászon anyagon elkezdeni, hiszen a foltvarráskor is ezzel az anyaggal dolgozunk leginkább. Munka előtt az anyagot beavatjuk, vagy kimossuk vasaláskor kicsit keményítjük.
    Lehet feleslegesnek tűnik, de a beavatás azért szükséges, hogy az elkészített munkadarab ne deformálódjon első mosáskor, ilyenkor tudjuk felmérni a színtartóságát is vagy esetleg ecetes öblítéssel elejét tudjuk venni a későbbi szín összemosódásnak is. Én minden elővigyázatosság ellenére jónak tartom a szín fogó kendő használatát is a több színből összeállított daraboknál, biztos, ami biztos. Keményíteni azért jó, mert mosáskor a textil elveszti tartását, amit a kikészítésekor kapott a gyártás folyamán, puha lesz könnyen gyűrődik, ráncolódik. A keményítés újra " tartást" ad a szövetnek, könnyebb lesz a munka vele. A vasalás pedig azért szükséges, mert azzal állítjuk helyre a mosás okozta gyűrődéseket, fixáljuk a keményítőt, és miközben vasalunk át is vizsgálhatjuk a textil felületén a hibákat, újrahasznosított daraboknál felmérhetjük az esetleges foltokat, kopást, sérülést. Ezeket ilyenkor érdemes jelölni, hogy a munka során vagy szabáskor kikerüljük,vagy ide kerüljön rátét minta, esetleg sűrű hímzés  ami jótékonyan takar.
  A mi jelenlegi helyzetünkben vasaláskor a minta kendőnket mindjárt be is vonalazhatjuk magunknak, az egyenes varrást segítendő.A méret kb akkora legyen mint egy A-4-es lap, ezt keresztben többször félbehajtva, újra meg újra bevasalva fogjuk tudni magunknak elkészíteni a " sorvezetőt " Persze lehet grafittal is, de nem árt mindjárt az elején barátságba kerülni a vasalóval, hiszen választott hobbink igényesen elkészített darabjaihoz elengedhetetlen munka fázis a vasalás is.Később elég lesz csak a szövés irányát figyelni, úgy is sikerülni fog egyenesen varrni.

   Én sokszor használom jelölésre zsebeknél, hajtásoknál is sokkal egyszerűbb és gyorsabb így a munka.
Általában az anyag színével megegyező cérnát használunk varráskor, kivéve a díszítő öltéseket, de mi most a könnyebb átláthatóság végett elütő színt használjunk. Így hamarabb látszik, ha a munka nem egyenletes, nem rögzül a rossz technika, azonnal látjuk, ha valami nem az igazi. És rögtön ki is bonthatjuk, ami nem jó, hisz a jobb előbb mint később itt is érvényes ! Ha nem vagyunk elég szigorúak magunkhoz, előfordulhat, hogy a munka közepén virít majd a hiba,és kész munkát javítani sokkal nehezebb,mint pár elhibázott öltést visszabontani.
   Első lépésként tanuljunk meg fércelni, ez egy nagyobb egyenes öltés mellyel a kiszabott darabokat ideiglenesen egymáshoz rögzítjük. A foltosok kisebb darabokat általában gombostűvel rögzítenek ideiglenesen, speciális csipeszeket,  esetleg ragasztót  használnak erre a célra, de nagyobb darabok rétegeinek rögzítésekor nem úszható meg ez a munka. A férceléshez van kimondottan férccérna. Felületi kikészítése, pont az ideiglenes rögzítéshez lett kitalálva, szöszös , puha, könnyen szakad. A fércöltést jelölésre is lehet használni, ha minden második öltésnél kis hurkot hagyunk, a varrat elkészülése után a két réteget széthúzzuk, majd a szálakat elvágva a jelölés mentén tudunk tovább dolgozni.
   Erre a linkre kattintva megtalálod szakszerűen, képekkel illusztrálva  a kézi öltéseket.  Bal egér gombbal húzd át, az így kijelölt szövegbe kattints bele a jobb gombbal, másolás-majd másold be fent a cím sorba.Bal egér gomb cím sorba katt, jobb gomb beilleszt.  http://www.noiportal.hu/main/npnews-3522.html
 Ezeket az öltéseket gyakorold, míg egyenletessé nem válnak, és hogy ne csak iskolázzunk, hanem varrjunk is valamit, a begyakorolt öltések használatával, varrjon mindenki egy tűpárnát magának!


TŰPÁRNA MUNKAMENETE

-Szabj ki neked tetsző, lehetőleg egyszínű vászonból két darab kb 10cm átmérőjű kört és két ovális lapot kb 5x10-est
-Az egyiket nevezd ki előlapnak, grafittal jelöld az elképzelés szerinti hímzés helyét, majd hímezd ki, a motívumok a varrás szélességtől 2-2,5  cm-re legyenek
- A hátlapot és a hímzett előlapot, színt színre fordítva, pár gem - kapoccsal rögzítsd egymáshoz, így biztos nem markolsz bele rögtön az elején a gombostűkbe :)
-0,5 cm varrás szélességet hagyva, apró gépi öltést utánzó varrással járd szépen körbe úgy, hogy az utolsó 5 cm-t nyitva hagyod.
-A varrás szélességet pár helyen vágd be ollóval a varrásra vigyázva, hogy szebben ki tudd fordítani
-Fordítsd ki ,  a varrást belülről egy ceruza végével szépen simítsd át, hogy ne legyen huplis
-Apró darabokra tépdesett vatelinnel, vagy más töltőanyaggal tömd meg jó keményre

-A közepére válassz valami szép gombot, jó erősen összehúzva  varrd fel
-Varrd be a nyílást
-Az ovális lapokat ugyanezen munkamenet szerint készítsd el,de a nyílást kifordítás után, tömés nélkül varrd be
-A két munkadarabot egy zsinórral, vagy keskeny szalaggal a varrások takarásával házasítsd össze, úgy hogy a zsinór két végét a tűpárna varrásán ejtett lyukba dugod, majd itt is apró öltésekkel bevarrod.
-Már kész is vagyunk fel lehet akasztani a tűpárnát a varrógépre is, ha kell
Várom a kérdéseket,észrevételeket és az elkészült munkákról a fotókat, szeretettel kívánok mindenkinek jó munkát, hegyes tűket, csomó mentes cérnával :)



Nincsenek megjegyzések: