Translate

2014. március 19., szerda

Papírral varrott hexikék


 Ez a technika, a kézzel varrósok közé tartozik, bár láttam már az interneten számomra kicsit idegennek ható géppel készülőt is.
Szerintem nem érdemes erőszakot tenni rajta, ami kézi varrásra lett kitalálva, az nem a gyorsan elkészülő kategória, de ettől nem kevesebb lesz, inkább csak nő az értéke.
    Ami jó benne az az, hogy kellő előkészítés után szinte bárhol haladhatunk vele,életünk összes feleslegesen elcsöppenő percét hasznossá téve. Lehet közben családolni, utazni, tévézni, várakozni itt-ott, elmélkedni az élet nagy dolgairól. Nem gyors kategória, de érdemes kipróbálni, még ha az első teljes motívum után visszakozol is. Így az az egy motívum majd felkerül díszítésnek, egy gyors technikával készített táska elejére, elárulhatja majd mindenkinek, aki rácsodálkozik, hogy tudsz kézzel is szépet varrni,csak nem akarsz :)
    Első lépésként fel kell buzdítani mindenkit, hogy a teás dobozokat, képeslapokat és egyéb vékony karton dobozokat, amik a háztartásban csomagolásként előfordulnak, laposra hajtva gyűjtsék össze Nektek.
Persze lehet készen is venni, és lehet nyomtatni is sablonokat, én mindig a fapados, spórolós verziót írom le, abból kiindulva, hogy ne a szponzoráció hiánya gátolja meg a tanulási folyamatot. Tudjátok, bevásárolni drága kelléket akkor kell, ha már biztosak vagyunk abban, hogy az adott technikát máskor is alkalmazzuk, nem ez lesz az első és utolsó alkalom egyben.
     Szükségünk lesz még gemkapcsokra is/ ezzel rögzítjük a sablonhoz az anyagot, ha nem szeretnénk a vérünket adni a munkáért/
   Körberajzolható sablont műanyag dossziéból, vagy egyéb formáját megtartó anyagból érdemes készíteni, hogy minél tovább formában maradjon.
   Amikor meguntuk a sablonok gyártását nekikezdhetünk a textil felszabdalásának.A hatszögletű papírokhoz nyugodtan vághatunk egyszerű négyszögeket is, persze a varrásráhagyásra figyelve. A papírsablont a textil közepére helyezve, a két szemben lévő oldalán a gem kapoccsal rögzítjük, majd az első saroknál behajtva, két visszaöltéssel elindulunk. A sarkoknál kétszer visszaöltve, az oldalával párhuzamosan egy hosszú öltés, saroknál megint rögzített és így tovább. Amire vigyázni kell, hogy az anyag feszesen, lapuljon a sablonra, ne keletkezzenek gyűrődések, huplik. A munka ezen fázisában minél elütőbb színű cérnát használjunk.Az összevarráskor kell színben igazított cérnát keresni.Van, aki egyszerűen rávasalja a papírra, az éleket visszahajtva a foltokat.
  Az összevarrás hátulról történik a két összevarrandót egymásra hajtva az él mentén, apró öltésekkel.
Itt is figyelni kell az első és utolsó öltések kellő megerősítésére.A sablonokat csak akkor szedhetjük ki, amikor már az összes oldala rögzítve van egy másik egységhez. Egyszerűbben , belülről kifelé, csak akkor, ha már minden varrás elkészült.A minta szélét fél mintákkal lehet kiegyenesíteni, de cakkosan is szép,csak nehezebb a szegése.
   Amire vigyázni kell : semmiképp ne használjunk fel olyan egységet, ami nem tökéletes, kár lenne a rengeteg munkáért, inkább javítsunk egyet-kettőt, mint ne bírjunk ránézni több hét munkájára.
Aki nagyobb volumenre vágyik, a textillel bevont kartonokat, színek szerint csoportosítva gyűjtse szorgosan,hogy nagyobb felületet tudjon kialakítani belőle.
Senki ne ijedjen meg, nem fontos egy takarónak sem teljes egészében ilyen alakzatokból állni, nagyon dekoratív lehet az is, ha csak bizonyos blokkokban tűnik fel, esetleg egyszínű alapon.Mint tudjuk alkotás közben a saját gondolatainkat tárgyiasítjuk, a magunk ízlése szerint, semmi nincs kőbe vésve, pont ez a szép benne.
   Jó módszer ez a maradékok felhasználására is, ha még nincs határozott cél, a bevont sablonkákat szín szerint gyűjtögetve, az ihletre várva, már hasznosan töltöttük az időnket.
    Amint összeöltögettünk annyi foltikát, amiből már kitelik egy alátét,a következő lépés a szendvicskészítés, tűzés és szegés.
    Ne felejtsük el a mobil varroda  kialakítását sem, egy nagyobb, jól záródó dobozba helyezzük el a házon kívüli varráshoz szükséges holmikat.Sablonok, kiszabott anyagdarabok, gemkapocs, tű, cérna, gyűszű, olló, vagy cérnavágó.Érdemes legalább külön zacskókban elkülönítve tárolni a dolgokat fajta szerint, mert így nem pazaroljuk az időt keresgélésre, válogatásra.Szerintem rendben könnyebb dolgozni, bár vannak, akik ezt cáfolják.

A képeket a Pinterest-ről kölcsönöztem, ajánlom mindenkinek, aki eddig még nem tette.  http://www.pinterest.com/pin/250512797996051882/

Nincsenek megjegyzések: