Translate

2014. április 2., szerda

Foltberakás


    Tudom és , hogy egy öltés nem sok,  annyi sincs ezeken a munkákon, de gondoltam húsvét előtt hasznát veszitek ennek a technikának is, akár dobozkát készítetek ajándékba, akár a locsolóknak kedveskedtek egy soha meg nem romló tojással.
   Ha beleszerettek ebbe a technikába, az üzletekben mindenféle figurát lehet kapni, amit bevonhattok saját ízlésetek szerint. Díszítéskor nagyon mutatós felületet lehet elérni, ha az ún. articsóka technikát is bevetitek, amihez szélesebb szalagokat is lehet használni.Kombinálhatjátok gyöngyfűzéssel, fémlemez domborítással, apró felragasztható díszekkel is.Felhasználhattok maradék csipkéket, apróbb, előre elkészített hímzéseket is.
  Közben gyakorolhatjátok a színek, minták harmonikus összeválogatását, megtapasztalhatjátok milyen hatások érhetőek el a különböző variációkkal. Ezeknek a tapasztalatoknak nagy hasznát vesszük a valódi foltmunkáknál is. Az sem utolsó szempont, hogy ebben az esetben egy-egy rosszul megválasztott foltot egy mozdulattal távolíthatunk el és könnyedén cserélhetjük megfelelőre, nem kell órákig való bontással megölnünk a lelkesedésünket. Remélem meggyőztelek Benneteket, szerintetek is tökéletesen illik a
" tanrendbe " :)
    Az első lépés a hungarocell  tojás, vagy a doboz beszerzése, bármelyik hobbiboltban kapható mindkettő. Szükség lesz még hamar száradó  hobbi ragasztóra ( a technokol nem jó, mert "megeszi" az alapanyagot) szalagokra, gyöngyökre, szerszámként megteszi egy sniccer és egy manikűr készlet, valamint gombostű, amit akár díszítésre is felhasználhatunk, ha szép a feje.
     Elsőként megrajzoljuk egy filctollal a mintát, amit meg szeretnénk jeleníteni , majd egy éles sniccerrel a vonalak mentén, kb 1 cm mélyen behasítjuk a dobozt, vagy a tojást. A doboznál figyeljünk arra, hogy nehogy  átlyukasszuk a  falát. Figyeljétek csak meg, hogy az első egyszerű minták után milyen merészen fogtok belevágni az egyre bonyolultabb, apróbb, ívelt minták tervezésébe is!
Amikor ezzel elkészültünk, a kiszemelt anyagból levágunk egy körülbelül akkora darabot, ami ferde szálirányban befedi a megmunkálandó területet.( azért ferde, mert a domború felületekre szebben kifeszíthető így )
 Foltunkat pár gombostűvel rögzítjük ideiglenesen a helyére, addig amíg a körömreszelővel finom mozdulatokkal kb. 1-2 mm mélyen betűrögetjük az anyagot a mintát jelző hasítékba. Ha ezzel elkészültünk, ollóval  2-3 mm többletet hagyva, levágjuk a felesleget, és amit rajtahagytunk újból betűrjük, most már teljesen. A gombostűket ki is szedhetjük, jöhet a következő folt. A teljes minta elkészülése után következnek a zsinórok, szalagok egyéb csiniségek. A zsinórok végeit a hasítékok kereszteződéseibe lyukat ütve tudjuk eltüntetni, ezt a részt később gyönggyel, apró masnival díszíthetjük, ha esetleg nem sikerült esztétikusra a varázslat. Ennél a munkánál nagyszerűen használható a szabály, amit el akarsz tüntetni, azt díszítsd fel!
    A doboznál a belső felületet érdemes simán beragasztott textillel fedni, majd miután a külső borítással elkészültünk az éleket szalaggal ragasszuk le, így zárva le ezt a részt. Nehogy  túl vastag anyagot válasszatok az élek lezárásához,  mert akkor nem lehet becsukni a dobozt!
   Az illusztrációként használt kollázson szereplő tojásokat nem én készítettem, csak segéderőként voltam jelen születésükkor, a doboz az én gyerekem :)

Nincsenek megjegyzések: